saya tolong cari

Selasa, 7 Disember 2010

kari kepala ikan

Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan  50 gm bawang merah  30 gm halia (dikisar)  30 gm bawang putih (dikisar)  50 gm cili kering (dikisar)  50 gm ketumbar  40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas  10 gm serbuk lada putih  40 gm serbuk kunyit  1 liter santan kelapa  20 gm garam  10 biji kacang bendi  6 biji terung 
Cara memasak: 
 
  1. Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa. 
  2. Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati. 
  3. Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak. 
  4. Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.