Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan:
1 kg kepala ikan 50 gm bawang merah 30 gm halia (dikisar) 30 gm bawang putih (dikisar) 50 gm cili kering (dikisar) 50 gm ketumbar 40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas 10 gm serbuk lada putih 40 gm serbuk kunyit 1 liter santan kelapa 20 gm garam 10 biji kacang bendi 6 biji terung
Cara memasak:
- Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
- Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
- Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.
1 ulasan:
ikan segar.....peh..
Catat Ulasan