saya tolong cari

Selasa, 7 Disember 2010

tandooriiiiiii

Tandoori Kurau
Bahan-bahan: 
3 keping ikan kurau  1 biji liamu purut  1 sudu besar halia (dicincang halus)  2 biji bawang putih (dicincang halus)  5 sudu besar yoghurt  1 sudu kecil serbuk cili 10 gm serbuk ketumbar  10 gm jintan halus  Setangkai daun ketumbar (dipotong halus)  Garam dan lada hitam secukup rasa  2 sudu besar minyak sapi 
Cara: 
 
  1. Gaul bawang putih, halia, yoghurt, serbuk cili, rempah, garam dan lada hitam dalam sebuah mangkuk. 
  2. Ikan kurau dibersihkan dan perap sekurang-kurangnya tiga jam. 
  3. Setelah itu, sapu sedikit minyak sapi dan panggang selama 15 hingga 20 minit. 
  4. Hidangkan bersama roti atau nasi.